-->
Zaproś znajomego Dodaj do ulubionych Ustaw jako stronę startową
Uwaga! Od godziny 23:00, 15.02.2014 do godziny 02:00 16.02.2014 serwis będzie niedostępny z powodu prac konserwacyjnych.
Strona Główna Użytkownicy Grupy zainteresowań Blogi Forum Styl Życia Zarejestruj

Przepisy potraw wielkanocnych

 
 
  • Autor tematu
  • Treść
 
siaba

komentarzy: 1345

Mar 18, 2009 00:58 
Punktów: 0   Głosuj

 Proszę w tym temacie podać przepisy na okazję Wielkiej Nocy.

1. Baba wielkanocna     

    3/4 kostki margaryny

    1 szklanka cukru

    1 łyzka octu

    2 szklanki przesianej maki ( tortowej)

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    4-5 jaj (zależnie od wielkości)

    skórka otarta z cutryny

Ucieram margarynę z cukrem robotem ręcznym na jednolita masę, dodaję żółtka i po kolei składniki.

Osobno ubijam pianę i jak jest gotowa dodaje masę mieszam dokładnie dużą łyzką....

Piec 40 min w temp.180 stopni

Na gorąca babkę wylewam polewę :  sok 1/2 cytryny z cukrem pudrem......lukier lub gorąca czekoladę.Purpurowe Tulipany





siaba

komentarzy: 1345

Mar 18, 2009 17:30 
Punktów: 0   Głosuj
 
 



Żur w chlebie 

Przygotowanie: 35 minut

Kaloryczność: 140 kcal/porcja


Składniki

2 małe chlebki (12 cm średnicy)
0,5 l zakwasu- lub bulion+barszcz biały z torebki
marchewka, seler, cebula
3 jajka na ugotowane na twardo
ziele angielskie, liść laurowy
2 suszone grzyby
sól, pieprz
0,25 l śmietany

Etapy przygotowania

1. Pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i grzyby zalej 2 l wody i gotuj godzinę. Przecedź, dodaj zakwas, przetarty czosnek, pogotuj chwilę. Pod koniec wlej śmietanę, przypraw.
2. Z chlebów odetnij wierzchy, wydrąż miąższ, środki posmaruj białkiem, zapiecz. Do tak przygotowanych chlebków wlej żur. Podawaj z jajami

Żurek II   

 Na  1 litra rosołu, kroje

1 sednio pokrojona cebule,

wedzoną kiełbasę, dodaje

liść laurowy, ziele angielskie

3 ugotowane na twardo jajka

2 ząbki czosnku,szczypra majeranku

sół i pieprz do smaku

2 łyzki smietany.....





siaba

komentarzy: 1345

Mar 18, 2009 17:39 
Punktów: 0   Głosuj
Wielkanocny sos do wędlin PDF Drukuj
   

Skład:
Kwaśna, gęsta dobra śmietana
majonez
jajka na twardo
szczypiorek
marynowane ogórki
kiszone ogórki,
marynowane malutkie cebulki
marynowane grzybki (koniecznie)
chrzan
kapary
sól, cukier
troszkę octu winnego lub sok z cytryny (niekoniecznie).

Wykonanie:
Śmietanę rozmieszać z majonezem w dowolnej proporcji, ja robię 2/3 śmietany i 1/3 majonezu. Jajka ugotowane na twardo (2-3) obrać i przekroić na pół. Żółtka wybrać i rozetrzeć, połączyć dokładnie ze śmietaną, białka drobno posiekać i dodać do sosu. Ogórki, grzybki, cebulkę marynowana, szczypiorek drobniutko posiekać, dodać kapary jak się ma, wymieszać z sosem. Dodać świeżo utarty chrzan albo dobry gotowy i dostosować ostrość do smaku. Doprawić sola, cukrem lub kwaskiem, choć kwasu z marynat zwykle wystarcza. Nie daje musztardy, myślę, że zmieni smak niekorzystnie. Sos ma mieć lekko żółtawy kolor od żółtek i ma być gesty. Odpowiednio doprawiony stanowi wspaniały dodatek do wielkanocnych wędlin, szynki, kiełbas itd. Trzyma się w lodowce ok. tygodnia. Nie należy mrozić. Kapary można opuścić jak się nie ma ale ogórki musza być i kiszone i marynowane (najlepiej małe)+ inne marynaty. To daje odpowiednia kompozycje smaku, a proporcje wg. uznania. Sos jest b. dobry i je się go dużo, trzeba sobie dobrać ilość składników w stosunku do ilości osób i dostosować smak. Ja lubię dużo chrzanu, to sobie dokładam osobno więcej.

 Jest to moja własna kompozycja. Jadłam kiedyś cos podobnego (w wieku 10-12 lat) u znajomych, i naturalnie nie pytałam o przepis. Sama potem kombinowałam sobie skład, bo tak mi smakowało. Robie to zawsze na święta ale można tez z innej okazji. Smacznego





siaba

komentarzy: 1345

Mar 18, 2009 17:44 
Punktów: 0   Głosuj
ŚLEDŹ W JOGURCIE NA WIELKANOC 
na Niedzielę Palmową i nie tylko. 


Przepis pochodzi z książki kucharskiej ""PYSZNIE, ZDROWO - KOLOROWO!"".



Składniki na 6 porcji

4 jaja ugotowane na twardo
3/4 litra jogurtu śmietankowego
500g wymoczonych filetów śledziowych
por, mały seler, 2 pietruszki, 2 marchewki
2 ogórki konserwowe, kilka marynowanych pieczarek
3 łyżki majonezu dekoracyjnego
1 łyżka ostrej musztardy
sól, pieprz świeżo zmielony, szczypiorek

Etapy przygotowania

1. Wyszorowane jarzyny gotujemy w łupinach. Po ostudzeniu ucieramy w łezkę do oddzielnych miseczek. 3 jajka kroimy w kosteczkę, jedno w plasterki do dekoracji. Białą cześć pora kroimy drobniutko w kosteczkę. Z jogurtu, majonezu i musztardy (ostrej) robimy sos mieszając skladniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać odrobinę chili. Sos dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, do drugiej pieczarki. Śledzie kroimy w paseczki. Do małych pucharków lub jednej szklanej miski układamy warstami zalewając sosami i posypując porem naprzemiennie pietruszkę, śledzie, marchewkę, jajka, seler, śledzie itd Górę polewamy sosem, dekorujemy jajami i palemkami z zielonej części pora. odstawiamy conajmniej na kilka godzin zanim zaczniemy jeść.




siaba

komentarzy: 1345

Mar 18, 2009 18:01 
Punktów: 0   Głosuj

Pasztet wielkanocny

25 dag wątróbek indyczych

25 dag wołowiny

25- 30 gag indyka ( ja kupue udziec)

25 boczku surowego

liśc laurowy

1 łyżeczka gałki muszkatałowej

 pieprz, sól i wegete do smaku

4 jajak

bułeczka czerstwa namoczona w wodzie.

2 srednie cebule

Mieso gotuję do miękkości z 1 marchewką, pietrudzką, wątróbki obsmażam na patelni z cebulą.

Wszystko mielę 2 razy przez maszynke lub miksuje....

Wylewam do keksówek a na wierzch układam słoninę pokrajaną w plasterki...

Przed upieczeniem można włożyc do środka ugotowane jajka na twardo, ale nie koniecznie.

Pzszczete podaje z chrzanem.....pychotka





magda

komentarzy: 738

Mar 18, 2009 18:55 
Punktów: 0   Głosuj

JAJKA FASZEROWANE W SKORUPKACH

Zawsze jak zbliża się Wielkanoc na stole moim nie może zabraknąć jajek faszerowanych

Przepis jest prosty:

1.5 jaj gotuję,

2.po ugotowaniu kroję na pół  w skorupkach , skorupek nie wyrzucam ,bo potem masę jajową wsadzam w nie

3.łyżeczką wydłubuję ugotowane białko i żółtko do talerza do zupy,

4.do tych wydłubanych jaj dodaję na oko śmietany, szczypiorku, soli i pieprzu widelcem wszystko rozgniatam na masę,

tak przygotowaną masę wkładam w skorupki , które wcześniej przeciełam i czekały sobie.Równiutko do końca brzegu     skorupki.

5. Rozgrzewam na patelni do gorąca tłuszcz

6. Każdą połówkę panieruję, czyli maczam w bułce tartej i kładę na patelnię , oczywiście brzuszki- skorupki są w górze .

7. Po 15 min. na małym ogniu, aż bułeczka zarumieni się smażę, gaszę ogień, po 30 min. jak jajka moje wystygną wyjmuję i układam na talerzu zarumienieniem do góry.

PYCHOTKA ZAWSZE NA MOIM STOLE ŚWIĄTECZNYM SĄ, GOŚCIE JAK PRZYCHODZĄ PYTAJĄ ZROBIŁAŚ JAJKA FASZEROWANE? SPRÓBUJCIE .NIe weszłam do grupy Kuchnia, nie dlatego, że nie umiem, umiem ,ale proste polskie potrawy, tak jak pieczony schab, sernik, bigos.Cool"Wynalazków" nie uczę się wolę muzyki słuchaćWink





magda

komentarzy: 738

Mar 18, 2009 22:48 
Punktów: 0   Głosuj

Napisałam wyżej o wynalazkach kulinarnych. Dlaczego? Córka zaprosiła mnie kiedyś do włoskiej restauracji .

Nie chciałam naciągać ją na wysokie koszty, zamówiłam jakieś nie znam włoskiego  pisało La......

to był zwykły makaron polany sosem pomidorowym i udekorowany, a jakże listkiem jakiegoś zioła.

Córka była zadowolona ,że kuchnia włoska zaserwowała mi takie piękne danie, a ja potraktowałam to po polsku.

Bo to prawda, to  był zwykły makaron i ubogi sos pomidorowy , a cena  ho ho    Wink

Drugi przypadek jak my Polacy zachłystujemy się zwyczajami z obcych stron.

Na wymianę z Brytanii/Francja/ przyjechała nastolatka do nas,  córka miała do niej jechać później. Chciałam ją przywitać daniem, które na pewno często konsumowała u siebie w kraju . Zrobiłam spagetti /?/ do tego pyszne mięsko w sosie pomidorowym, extra. Oczywiście do dania tego podałam widelec i łyżkę,  tak jak przystało. Ona zwróciła się do mnie , aby podać jej nóż i powiedziała po angielsku/porozumiewałam się w tym języku/: don't worry  i zaczęła makaron kroić nożem, tak wygodniejSmileNIEDOPUSZCZALNE W POLSCE CO POMYŚLĄ INNI?Cool





Radosna55

komentarzy: 48

Mar 19, 2009 12:39 
Punktów: 0   Głosuj
Witam ,

Zamiast mazurka  wielkanocnego , tak ponoć uwielbianych  przez wszystkich na te Święta Wielkanocne..ja podam przepis  na placek czeski  ale w polskim  wykonaniu ..hi hi
Placek  czeski ..

45 dkg  mąki tortowej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 całe jajko
15 dkg  cukru,2 łyżki miodu
4 łyżki mleka cieplego
5 dkg margaryny lub masła


Wykonanie :  Zagnieść ciasto, podzielić na 3 - 4  części i
rozwałkować na płaty, i położyć na blaszce,
piec  na złoty kolor(  płat ciasta po ostygnięciu będzie twardy)
Upieczone  płaty ciasta  przekładać,
krem  białym,  dżemem (powidłami) ,  kremem  kakaowym
smarując ostatni płat , następnie posypać go  bakaliami (jakie  mamy w domu)  migdałami, rodzynki, cukiereczki...
na noc włożyć do lodówki, by placek  przesiąkł   kremem.(będzie  miękki i ładnie się da pokroić np. w trójkąty,w zależności  od wyobraźni  gospodyni)
SMACZNEGO

Drugie ciasto , które bardzo lubimy prócz  sernika
to jest :

WIÓRKOWIEC

PIECZEMY BISZKOPT ( temp. ok 200 s.C,pilnując  tego złotego koloru)
6 jaj  całych
1  i 1/4 szkl.  cukru,
1 szkl. mąki tortowej.
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1  łyżeczkę proszku do pieczenia,wymieszać z makami

Dalszy  skład..
1 paczkę wiórek kokosowych 100 g,
3 łyżki cukru
1/4 kostki margaryny
( i to wszystko usmażyć na złoty kolor, wiórki ostudzić)
Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy  wzdłuż  na pół
przekładamy warstwą białego kremu do ciast 3/4  kremu,
pozostałym kremem  smarujemy wierzch  ciasta
i  na to kładziemy ostudzone  wiórki kokosowe.
(na noc  ciasto wkładamy do lodówki)
SMACZNEGO







siaba

komentarzy: 1345

Mar 19, 2009 15:10 
Punktów: 0   Głosuj

Witaj Radosna55 i dziekuję za przepis - placek czeski..... napisz mi proszę...co to jest ten krem biały, kakaowy ? czy to są gotowce czy samemu trzeba ucierać-  Mam ochotę go upiec  a nie wiem co z tymi kremami......pozdrawiam.





Janek

komentarzy: 23

Mar 19, 2009 17:59 
Punktów: 0   Głosuj

Szanowne Panie kucharki.

Z tych wszystkich podanych potraw, to ja zjadlbym jaja faszerowane w skorupkach wg Magdy i pasztet wg Siaby.

Reszta potraw dla ludzi jest niejadalna. Wywalic z kuchni cukier i margaryne. To jest trucizna dla czlowieka. Maka powinna powinna byc uzywana w ograniczonym zakresie. Przez ostanie siedem i pol roku nie zjadlem kromki chleba.

Nalezy pamietac, ze wszyskie chorody pochodza od potraw, ktore sie zjada.

Nalezy sie odzywiac jak Pan Bog przykazal.

"Ogon, nerki i caly tluszcz z barana, to najswietsza rzecz Arona kaplana"- Streszczenie Lev VII.

 

Czy wsadzilem kij w mrowisko?





siaba

komentarzy: 1345

Mar 19, 2009 20:31 
Punktów: 0   Głosuj

Panie Janku ! Ja nie jestem kucharką !!!

I nie wsadziłes kija w mrowisko, bo takiego tutaj nie ma. Ja zgadzam się z Tobą , że nasze zdrowie uzależnione jest od tego co zjadamy....

 

Szanowne Panie kucharki.

 Przez ostanie siedem i pol roku nie zjadlem kromki chleba.

Nalezy pamietac, ze wszyskie chorody pochodza od potraw, ktore sie zjada..

 

Czy wsadzilem kij w mrowisko?

 Ale  do tego czasu jadłeś chleb i co ??? Ale nie spierajmy się, mówimy o zdrowym jedzeniu.

Ja Chleb wypiekam sama a zwłaszcza na specjalne okazje świąt, imienin i innych uroczystości rodzinnych.

Wczuj się w klimat...
Na Huculszczyźnie, w Bieszczadach, w Czarnochorze stanowił często jedyny posiłek na przednówku. Jeśli był. Kiedyś samemu wypiekano chleb. Prawdziwy chleb.

 W prawdziwych chlebowych piecach. Za dnia piec służył do wypieku, w nocy do spania.

 Dziś - cóż dziś, pozostało nam wypiekać w domowych piekarnikach lub prodiżach.

Z przepisu tego wychodzi ok. 1 kg chleba


Składniki na Chleb


Mąka żytnia: 0,5 kg
Mąka pszenna razowa: 0,25 kg  (można ja kupic s klepie ze zdrową zywnością lub    bazarze
Mąka pszenna: 0,25 kg
Drożdże: 2 dag
Cukier: 2 łyżki
Sól: do smaku - spróbować ciasto przed wypiekiem, ma być lekko słonawe (musi Ci smakować).
Mleko: 0,05 litra
Serwatka (lub maślanka pół na pół z wodą): 0,4 litra
Owoce jałowca: 10 kulek. nie koniecznie
Olej (najlepiej słonecznikowy): 1 łyżka
Miód naturalny: 1 łyżka
Zezłocona cebula: 2 łyżki
Tłuszcz do przetarcia blachy: ciut.

 

Wszystkie składniki muszą być ciepłe tzn, woda mleko i mąką- ja ogrzewam ją w piekarniku.

Robię zaczyn  w dużej misce ( drozdże+ cukier + mleko + dwie łyzki mąki) i to sobie rosnie.Robie duży kopiec z mąki, do śwrodka wlewam serwatke, zaczyn. Michę nakryć lekko wilgotną serwetą i pozostawić na 20 - 25 minut do lekkiego wyrośnięcia w ciepłum miejscu. Kiedy nasz były wulkan zwiększy swoją objętość dodać sól (sprawdź smak!) przetarte owoce jałowca i olej. Lekko wyrobić, aż zacznie odstawać od ręki (w razie potrzeby można dodać nieco płynu lub mąki). Foremki smaruję tłuszczem i wysypuję zirnami ( lnu, słonecznika co tam mam.) Wylewam ciasto do połowy form i wkładam do piekarnika ( ok.45 st C), aby urosły (piekarnik jest nagrzany ale nie zamykam go.Kiedy chlebek bedzie juz wysoko zamykam piekarnik i pieke ok, 1 godz. w temp.180 a potem 200 stopni C.

 

Możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe. Chleb powienien mieć ciepło brązowy kolor i popękaną skórkę bez śladów spalenizny. Jakieś 5 minut przed końcem pieczenia zmieszanym z cebulą lejącym miodem (lekko podgrzanym) polewamy bochen i równie szybko jak otworzyliśmy tak zamykamy piekarnik. UWAGA!!! Aby się nie poparzyć musimy dać chleb stosunkowo nisko (ale nie na samo dno), aby dać mu miejsce na wyrośnięcie, a pod koniec pieczenia wsadzić tam drewnianom łyżką z miodem (nie rękę).

 

Przepis na chleb razowy

Rozczyn: 1 litr ciepłej wody,
6 dag drożdży,
1 łyżka miodu,
0.5 kg mąki żytniej razowej
Przygotowanie: - wymieszać dokładnie i odstawić na 8 godz. do wyrośnięcia.
Do rozczynu dosypać łyżkę soli, sezamu lub innych nasion.
Ciasto: 1 kg mąki pszennej razowej,
100 g oleju,
Przygotowanie: Dodać mąkę i olej,
wymieszać i posypać mąka i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość,
wyłożyć na stół i uformować dwa bochenki chleba.
Blaszkę po wysmarowaniu masłem można posypać otrębami pszennymi.
Włożyć do wąskich blaszek, przykryć sćiereczką i odstawić do wyrośnięcia,
chleb posypać makiem.
Piekarnik nagrzać do 250˚C,
wstawić blaszki z chlebem,
po 10 min. temperaturę zmniejszyć na 180˚C.
Piec około 1 godz.

 

Smacznego

Jesli już kupujecie chleb nie kupujcie krojonego ten ma więcęj ulepszaczy i zachowuje dłużej "świeżość"...bo ma więcęj konserwantów.

 

 

 





anera

komentarzy: 102

Mar 24, 2009 08:51 
Punktów: 0   Głosuj

Przepis na roladki na Swiąteczny obiad

1/2kg. wołowiny

1/2kg. mielonego

1 ogórek kiszony

1 cebula

15dkg. kiełbasy

30dkg. pieczarek

wykonanie

Wołowinę pokroić w cienkie plastry rozbić tłuczkiem doprawić przyprawami. Resztę składników pokroić w drobną kostkę, pieczarki podsmażyć-ostudzić. Wszystkie składniki wymieszać z mielonym doprawić, rozłozyć na wołowinę. Zwijać roladki-owinąć dratwą i podsmażyć na brązowo podlewając potem trochę wodą. Po usmażeniu odwinąć dratwę wyłożyć do innego naczynia, a na tłuszczu zrobić sos. Roladki i sosik są pyszne, można zrobić je ze schabowego i piersi kurczaka ale najlepsze z wołowiny.SMACZNEGO!





Janeczka

komentarzy: 95

Mar 24, 2009 18:21 
Punktów: 0   Głosuj

Drogi Janku,

Zgadzam się z tym, że zdrowie jest na talerzu.

Co więcej, mam to na uwadze komponując posiłki.

Ale uważam, że wskazany jest umiar i czasami można zrobić odstępstwo od złotej reguły odżywiania.

Przeraziło Cię tyle słodkości, prawda? To tylko świadczy o kreatywności Polek, a nie o tym, że w czasie świąt tyle zjadamy.

Nic podobnego. Mamy tylko problem z wyborem - "co upiec i również co ugotować?'.

Przypominam też, że zgodnie z polską katolicką tradycją Święta Wielkanocne poprzedza Wielki Post, sprzyjający oczyszczeniu organizmu.

Ponieważ, jak rozumiem, jesteś zaangażowany od kilku lat w proces zdrowego odżywiania to może podzielisz się z nami swoimi sposobami na zdrowe i  proste, ale też smaczne posiłki.

A swoją drogą to mogłbyś nam napisać o daniach Wielkanocnych i sposobie spędzania tych Świąt w Australii?

Liczymy na poszerzenie horyzontów. A może coś "kupimy". Polacy w ostatnich czsach uwielbiaja wdrażać tzw. nowe tradycje.

Janeczka





magda

komentarzy: 738

Mar 25, 2009 13:54 
Punktów: 0   Głosuj

PODAJĘ JESZCZE JEDEN PRZEPIS:

sałatka z jajek i pieczarek:

gotuję wywar z 0,5 kg pieczarek-rosół.

5 jaj gotuję na twardo.

Pieczrki do wywaru przed gotowaniem kroję na kawałki wielkości paznokcia małego palca u ręki

ugotowane jaja. kroję podobnie jak pieczarki.

jaja i pieczarki/odsączone mieszam z majonezem

doprawiam do smaku solą i pieprzem i  KONIEC SMACZNEGO.

Zawsze u byłej teściowej na stole wielkanocnym była taka sałatka i może nie jest tak dekoracyjna , ale pyszna.

Wywar z pieczarek wykorzystać można po świętach , dodać grzybki i zupa jest gotowaCool





Radosna55

komentarzy: 48

Mar 26, 2009 20:55 
Punktów: 0   Głosuj

Siaba... krem biały - wykonujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu ,natomiast do części  białego kremu dodajemy  2- 3 łyżeczki kakao i mamy krem ciemny.





siaba

komentarzy: 1345

Mar 26, 2009 21:09 
Punktów: 0   Głosuj

Witaj Radosna55 , jak ładnie wklejasz te kwiatki, powklejaj trochę do Miłośników kwiatów....dziekuję za podpowiedż .

Mazurków na świeta nie piekę , ale jutro podam przepis na pyszny keks, który wszystkim sie udaje.....Pozdrawiam





siaba

komentarzy: 1345

Mar 26, 2009 21:15 
Punktów: 0   Głosuj

   KEKS

10 średnich jabłek pokroić w kostkę, zasypać 2 szklankami cukru- odstawić na 2 godz. niech puszczą sok.

6 dużych jajek

szczypta soli

4 szklanki mąki

16 łyżeczek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody

Zagnieść ciasto dodając same jabłka,1 szkalnkę orzechów

 i  1 szklankę innych bakalii

Dla polepszenia konzystencji ciasta dodac trochę soku z jabłek.

Ciasto wyrabiamy ręką i wymaga trochę cierpliwości w wyrabianiu...Z tej porcji wychodzą dwie keksówki......piec do 1 godz. w tem 180-200 stopni.





blond50

komentarzy: 163

Mar 26, 2009 22:42 
Punktów: 0   Głosuj

NIE PODAJE TU ZADNEGO SWIATECZNEGO PRZEPISU....ALE JESLI KTOS Z WAS  NIE ZNA TEGO SPOSOBU ...NA DODATKOWA WIELKANOCNA  OZDOBE  STOLU SWIATECZNEGO TO ...PODAM...- TO UGOTOWANA W MNIEJSZEJ ILOSCI GALARETKA W ROZNYCH KOLORACH ...I WLANA DO WYPLUKANYCH WYDMUSZKOW- TRZEBA POSTAWIC NA STOJACO AZ SIE MOCNO ZSIADZIE ....OBRAC SKORUPKI  I POROZKLADAC KOLOROWE JAJECZKA Z GALARETKI POMIEDZY  np. ROZNYMI CIASTAMI , ALBO ....GDZIE KTO BEDZIE CHCIAL. DZIECI JE  TEZ BARDZO LUBIA.





siaba

komentarzy: 1345

Mar 27, 2009 17:55 
Punktów: 0   Głosuj

 

...PODAM...- TO UGOTOWANA W MNIEJSZEJ ILOSCI GALARETKA W ROZNYCH KOLORACH ...I WLANA DO WYPLUKANYCH WYDMUSZKOW- TRZEBA POSTAWIC NA STOJACO AZ SIE MOCNO ZSIADZIE ....OBRAC SKORUPKI  I POROZKLADAC KOLOROWE JAJECZKA Z GALARETKI POMIEDZY  np. ROZNYMI CIASTAMI , ALBO ....GDZIE KTO BEDZIE CHCIAL. DZIECI JE  TEZ BARDZO LUBIA.

 Fajny pomysł...





anera

komentarzy: 102

Mar 28, 2009 08:09 
Punktów: 0   Głosuj

A dziś przepis na sałatkę śledziową.

składniki

3 płaty śledzia (małosolne)

3 jajka

1 jabłko

1 ogórek kiszony (mały)

majonez winiary

przygotowanie

jajka ugotować pokroić wszystko w drobną kostkę doprawić dodać majonez i gotowe. w zalezności ile osób zwiększyć składniki. sałatka pyszna zwłaszcza na post. smacznego. pozdrawiam





siaba

komentarzy: 1345

Mar 30, 2009 23:17 
Punktów: 0   Głosuj
Faszerowane jajka z łososiem
5 jaj ugotowanych na twardo
300 g łososia wedzonego (kanapkowy)
100 g majonezu
100 g naturalnego serka białego
Jajka obrać , przekroić na pół i odkroić końcówki, aby ładnie stały na półmisku.
Serek, łosoś i majonez zmiksować i doprawić do smaku.Tak przygotowany krem wyciskać przez fartuch dekoracyjny na jajka.Udekorować kawiorem lub oliwkami......pychotka.




siaba

komentarzy: 1345

Apr 03, 2009 19:50 
Punktów: 0   Głosuj

Drożdżowe ciasto, mak, miód i bakalie tworzą razem prawdziwy poemat cukierniczy, który kusi bogactwem aromatów i rozpływa się w ustach od pierwszego do ostatniego kęsa.

Makowiec

 

 
 

Składniki
Ciasto:                                       

Drożdżowe ciasto, mak, miód i bakalie tworzą razem prawdziwy poemat cukierniczy, który kusi bogactwem aromatów i rozpływa się w ustach od pierwszego do ostatniego kęsa.

 

Składniki
Ciasto:
500 g mąki
130 g masła
4 jajka
100 g cukru
100 ml mleka
50 g drożdży

Masa:
750 g maku
1 jajko
6 łyżek miodu
3-4 łyżki cukru
2 łyżki masła
100 g rodzynek
100 g mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki konfitur wiśniowych

Lukier:
300 g cukru-pudru
20 ml likieru migdałowego
1 łyżeczka soku z cytryny
ciepła woda


Wykonanie
Mak zalać wrzącą wodą i zostawić do napęcznienia na co najmniej 6-8 godzin (najlepiej na całą noc). Odsączyć, dobrze odcisnąć na sicie i dwukrotnie zmielić na najdrobniejszym sitku maszynki.

Dodać ogrzany miód, stopione masło, sparzone o osączone rodzynki, skórkę pomarańczową, konfitury, jajko oraz posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać, doprawić cukrem do smaku. Zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Ponownie wymieszać i ew. dosłodzić.

Z drożdży, ciepłego mleka łyżeczki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość, dodać do przesianej mąki, dodać całe 3 całe jaja i jedno żółtko, wyrobić ciasto. Po połączeniu składników i lekkim wyrobieniu dodać partiami stopioną letnią margarynę. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki i miski. Powinno być miękkie ale dość zwarte i dać się uformować w kulę, nie rozlewając się od razu po misce. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki.

Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Podzielić ciasto na trzy części, każdą rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy na kwadrat o boku ok 25 centymetrów. Placki ułożyć na ściereczce, posmarować pozostałym białkiem i rozłożyć masę makową tak by przy trzech krawędziach buło ok 1 cm nie pokrytego nią ciasta. Zwinąć dość ściśle ciasto rozpoczynając od krawędzi pokrytej makiem. Zalepić końce ciasta, ułożyć je łączeniem do dołu i luźno owinąć je w papier do pieczenia tak żeby między papierem a ciastem było ok 5 cm przestrzeni.

Gotowe makowce układać na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy niemal całkowicie wypełnią papier, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec ok godziny, sprawdzić czy patyk wkłuty w najgrubsze miejsce wychodzi suchy.

Cukier puder ucierać dodając po kropli sok z cytryny i likier. W razie konieczności regulować gęstość przy pomocy dodawania ciepłej wody. Dość gęstym lukrem posmarować jeszcze ciepłe makowce.

Więcej zdjęć:


500 g mąki
130 g masła
4 jajka
100 g cukru
100 ml mleka
50 g drożdży

Masa:
750 g maku
1 jajko
6 łyżek miodu
3-4 łyżki cukru
2 łyżki masła
100 g rodzynek
100 g mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki konfitur wiśniowych

Lukier:
300 g cukru-pudru
20 ml likieru migdałowego
1 łyżeczka soku z cytryny
ciepła woda


Wykonanie Masę makowa można kupić gotowa ale nie ma zrobiona tradycyjnum sposobem

Mak zalać wrzącą wodą i zostawić do napęcznienia na co najmniej 6-8 godzin (najlepiej na całą noc). Odsączyć, dobrze odcisnąć na sicie i dwukrotnie zmielić na najdrobniejszym sitku maszynki.

Dodać ogrzany miód, stopione masło, sparzone o osączone rodzynki, skórkę pomarańczową, konfitury, jajko oraz posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać, doprawić cukrem do smaku. Zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Ponownie wymieszać i ew. dosłodzić.

Z drożdży, ciepłego mleka łyżeczki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość, dodać do przesianej mąki, dodać całe 3 całe jaja i jedno żółtko, wyrobić ciasto. Po połączeniu składników i lekkim wyrobieniu dodać partiami stopioną letnią margarynę. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki i miski. Powinno być miękkie ale dość zwarte i dać się uformować w kulę, nie rozlewając się od razu po misce. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki.

Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Podzielić ciasto na trzy części, każdą rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy na kwadrat o boku ok 25 centymetrów. Placki ułożyć na ściereczce, posmarować pozostałym białkiem i rozłożyć masę makową tak by przy trzech krawędziach buło ok 1 cm nie pokrytego nią ciasta. Zwinąć dość ściśle ciasto rozpoczynając od krawędzi pokrytej makiem. Zalepić końce ciasta, ułożyć je łączeniem do dołu i luźno owinąć je w papier do pieczenia tak żeby między papierem a ciastem było ok 5 cm przestrzeni.

Gotowe makowce układać na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy niemal całkowicie wypełnią papier, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec ok godziny, sprawdzić czy patyk wkłuty w najgrubsze miejsce wychodzi suchy.

Cukier puder ucierać dodając po kropli sok z cytryny i likier. W razie konieczności regulować gęstość przy pomocy dodawania ciepłej wody. Dość gęstym lukrem posmarować jeszcze ciepłe makowce.

Więcej zdjęć:





siaba

komentarzy: 1345

Apr 03, 2009 20:17 
Punktów: 0   Głosuj

Składniki:
Ciasto:
3,5 szkl. mąki, 4 żółtka, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka masła, 1 kostka margaryny, 3 garście cukru, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy.
Mak:
40 dag maku sparzyć i zemleć 3 razy, 4 jajka, 1 szkl. cukru, 1/2 kostki margaryny, olejek migdałowy, rodzynki, 1 łyżka miodu.
Ciasto orzechowe:
6 jajek, 20 dag cukru, 20 dag mielonych orzechów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.


Jak przyrządzić?
Ciasto:
Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część do zamrażarki.
Mak:
Ucierać lub smażyć.
Ciasto orzechowe:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać orzechy ubite białka i proszek do pieczenia.
Wykonanie:
Ciasto - dżem, powidła - mak - ciasto orzechowe - ciasto tarte z zamrażarki.

Makowiec na kruchym cieście





siaba

komentarzy: 1345

Apr 03, 2009 20:18 
Punktów: 0   Głosuj

I bardzo prosty makowiec

makowiec
Makowiec na kruchym cieście....
2 jajka , 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 plaster margaryny ok 2 cm, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie: jajka utrzec z cukrem i margaryną dodać mąke z proszkiem
MAK: 25 dag maku, 30 dag cukru, 15 dag margaryny kasi, 4 jajka, 6 dużych jabłek, 6 łyżek kaszki mannej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, rodzynki, olejek migdałowy
Wykonanie: margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami dodać mak(zmielony), jabłka utarte na tarce, rodzynki i olejek .  
na koniec białka ubite na sztywną piane. Piec 170-180 st C
45 minut( posypać kruszonką ale nie musi być)
polecam bardzo dobry i szybki w wykonaniu...





Dreammer

komentarzy: 139

Apr 04, 2009 00:19 
Punktów: 0   Głosuj

 

Drogi Janku,

Zgadzam się z tym, że zdrowie jest na talerzu.

Co więcej, mam to na uwadze komponując posiłki.

Ale uważam, że wskazany jest umiar i czasami można zrobić odstępstwo od złotej reguły odżywiania.

Przeraziło Cię tyle słodkości, prawda? To tylko świadczy o kreatywności Polek, a nie o tym, że w czasie świąt tyle zjadamy.

Nic podobnego. Mamy tylko problem z wyborem - "co upiec i również co ugotować?'.

Przypominam też, że zgodnie z polską katolicką tradycją Święta Wielkanocne poprzedza Wielki Post, sprzyjający oczyszczeniu organizmu.

Ponieważ, jak rozumiem, jesteś zaangażowany od kilku lat w proces zdrowego odżywiania to może podzielisz się z nami swoimi sposobami na zdrowe i  proste, ale też smaczne posiłki.

A swoją drogą to mogłbyś nam napisać o daniach Wielkanocnych i sposobie spędzania tych Świąt w Australii?

Liczymy na poszerzenie horyzontów. A może coś "kupimy". Polacy w ostatnich czsach uwielbiaja wdrażać tzw. nowe tradycje.

Janeczka

 Dreammer to Janek. Bylem Jankiem marzycielem, a teraz pozostal tylko marzyciel czyli dreammer. Powod - kobieta. W Australii Anglicy ustanowili swoje prawa i swoje swieta. Wielki Piatek jest dniem wolnym od pracy. Tak ze na Wielkanoc sa cztery wolne dni od pracy. Anglicy nie poszcza. Tradydycyjmym daniem na Wielkanoc jest indyk. Nie spedzalem zadnych swiat wsod Anglikow. Wszystkie swieta byly spedzane w tradycji polskiej do czasu az zona postanowila sie usamodzielnic.

Dlatego ze Anglicy nie poszcza to podbili caly swiat. Ich tradycyjny posilek jajka na bekonie przyczynil sie do lepszej pracy ich mozgow.

Nie potrzeba kupowac zadnych pomyslow na zdrowe odzywianie za granica. Ksiazka Kucharska Jana i Tomasza Kwasniewskiego jest zrodlem wiedzy jak sie nalezy odzywiac optymalnie. Albo ksizka Ewy Bednarczyk-Witoszek Dieta optymalnaCudze chwalicie sami nie znacie co posiadacie.

Nalezy wrocic do odzywiania jakie ustanowil Bog kaplanom zydowskim podczas wedrowki po pustyni. Lev. VII

Wprowadzone konserwanty, sztuczne zapachy, kolory, emulsyfikatory i inne syfy, to nakladajace sie zatruwanie naszych organizmow. Ten kto ma plomby amalgamatowe albo kanalowo leczone zeby, niech sie tych wynalazkow pozbedzie.





Delicja

komentarzy: 417

Apr 04, 2009 17:28 
Punktów: 0   Głosuj

Nie te święta ,ale chce pare słów napisać.

Otóż dwa ostatnie Boże Narodzenia spędzałam na Bawarii.

Zauważyłam że dla Niemców najważniejsza jest dekoracja mieszkania,  domu, wszedzie pełno stroików, światełek, świec.

A co na stole ? Spokój... nikt nie urabia się przed świętami. Wigilia- karp smażony, ziemniaki, żurek z uszkami(z grzybami i kapustą). Sniadanie - pieczywo, plasterki wędliny, ser, dżem.

Obiad - zrazy wołowe, kluski z ziemniaków gotowanych, czerwona kapusta, żurek wigilijny

Potem ciasteczka kruche upieczone wcześniej, (mój przywieziony piernik). Takie przygryzanie do wieczora, piwa hektolitry....wino.

Wyjazd do lasu, układanie puzzli, telewizja.

W drugie święto na sniadanie to samo, na obiad to samo, piwo ... ta sama ilość.

Nikt nie potrzebuje sylimarolu, czy rapacholiny......





siaba

komentarzy: 1345

Apr 04, 2009 20:09 
Punktów: 0   Głosuj

Babka drożdżowa

http://www.onet.tv/klip.html#3319806,c=3

 

Składniki:

 

Mąka 700 g

mleko

masło 100 g

drożdże 6 dkg

cukier 200 g

rodzynki i skórka pomarańczowa

żółtka 4

Sposób przyrządzanie poda Wam siostra Aniela





siaba

komentarzy: 1345

Apr 07, 2009 19:40 
Punktów: 0   Głosuj

Zauważyłam że dla Niemców najważniejsza jest dekoracja mieszkania,  domu, wszedzie pełno stroików, światełek, świec.

A co na stole ? Spokój... nikt nie urabia się przed świętami.

 Co kraj to obyczaj..... polonia tęskni jednak za tradycyjnymi Świętami w domu. Tez spędzałam świeta za granicą i z duzym zaciekawieniem przyglądałam się jak wyglądąją święta na obczyżnie......ale kiedy ja dokładałam cząstkę moich świąt , wszystkim sie podobało....

Oczywiście, nie dajmy się zwariować bo po świętach tez trzeba żyć, nie mniej jednak preferuję tradycje w domu i na stole.....I najważniejsze w Święta jest spokój i więcej czasu poświęcamy rodzinie..... a więć zapraszam do współnych rozmów przy kolacji, spacerów po obiedzie i współnego pójścia do kościoła......





carmensita

komentarzy: 202

Apr 07, 2009 20:47 
Punktów: 0   Głosuj

Śledzie na słodko.

1 kg matiasów

2 duże cebule

1/2 kg pieczarek

10 dag rodzynek

mały słoiczek koncentratu pomidorowego

3 łyżki miodu

4-5 łyżek oleju

Śledzie krótko moczę w wodzie (do 2 godz.). Cebule kroimy w kostkę i smażymy na oleju (nie przyrumieniamy). Pieczarki kroimy w kostkę jeśli są drobne lub w plasterki, jeśli większe. Wrzucamy do cebuli i jeszce trochę smażymy. Dorzucamy namoczone i odsączone rodzynki, koncentrat i miód. Mieszamy wszystko razem i pozostawiamy do przestygnięcia. Śledzie kroimy na kawałki i wrzucamy do przestudzonej cebuli z pieczarkami. Mieszamy i przekładamy do słoików. Lepsze są jak postoją ze dwa dni (w lodówce).





Radosna55

komentarzy: 48

Apr 10, 2009 23:28 
Punktów: 0   Głosuj

Dzisiaj polecam sałatkę  uszka  z mięsem.
PRODUKTY :

1 opakowanie uszek z mięsem.
1 duża por
2- 3 ogórki kiszone,
30 dkg  sera żółtego
4  jajka na twardo,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka ananasa
3 łyżki majonezu "Winiary"

WYKONANIE :
Uszka  z mięsem ugotować, ostudzić,  por pokroić w krążki. ogórki, jajka, ser żółty, ananas pokroić w kostkę, dodać kukurydzę, odstawić w lodówki na noc.Na drugi dzień, wymieszać te produkty  z  majonezem,  doprawić do smaku, i podawać
SMACZNEGO !!






carmensita

komentarzy: 202

Apr 14, 2009 13:40 
Punktów: 0   Głosuj

Mój syn upiekł keks wg przepisu siaby, dodał daktyle. Bardzo dobry. Polecam.





siaba

komentarzy: 1345

Apr 15, 2009 15:02 
Punktów: 0   Głosuj

W Wielki Piątek zrobiłam sałatkę śledziową wg. przepisu Anera i  śledzie na słodko wg.carmensity....... wyszły pysznie......polecam.





Copyright 2014 HotHead & razem50plus.pl.